Breaking News

Dlaczego mleko kozie jest zaliczane do najzdrowszego nabiału na świecie?

Kozie mleko jest doskonałym źródłem białkaa poza tym jest o wiele lepiej tolerowane przez nasz organizm, lecz mimo tylu zalet wciąż jest znacznie mniej popularne niż jego krowi odpowiednik. Zarówno mleko w płynie, jak i kozie mleko w proszku dostarczają wielu cennych witamin i mikroelementów, a do tego zawierają bardzo dużo wapnia. Jego wyjątkowy skład przyczynił się do tego, że docenili je także producenci kosmetyków. Czy to prawda, że kozie mleko ma tak korzystne właściwości, określać je mianem najzdrowszego nabiału?

Mleko kozie w proszku, a kozie mleko płynie – jakie są ich wartości odżywcze?

Chociaż mleko od kozy pod względem energetycznym i chemicznym jest podobne donie rożni się za bardzo od mleka krowiego, to uznane zostało za najzdrowszy oraz najbardziej wartościowy nabiał świata. Jedną z przyczyn stanowią różnice w zawartych w nich białkach — serwatkowych oraz kazeinowych. Warto wspomnieć, że te drugie są silnym alergenem, a w efekcie potrafią powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kozie mleko w proszku, podobnie jak mleko w płynie, składają się głównie z białek serwatkowych, a przez to są lepiej tolerowane przez nasz organizm. Dla porównania mleko krowie zawiera mniej więcej 20 procent tego typu białek, a kozie nawet 40 procent.

Co więcej, tłuszcze będące w składzie mleka od kozy są dużo szybciej trawione i lepiej wchłaniane w porównaniu do tych z mleka krowiego. Dzieje się tak na skutek mniejszego rozmiaru kuleczek tłuszczowych oraz krótszych łańcuchów kwasów tłuszczowych.

Mleko to także cenne źródło węglowodanów, z których najważniejszym jest laktoza. Z tego powodu osoby z nietolerancją laktozy nie powinny spożywać koziego mleka. Mleko od kozy zawiera także spore ilości cennych mikroelementów, takich jak witaminy C, E, B12, PP i D, sód, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, żelazo i selenoraz kwas foliowy.

Jakie są właściwości mleka koziego?

Wprawdzie mleko od kozy jest dość tłustym i kalorycznym nabiałem, jednak mimo tego układ pokarmowy człowieka radzi sobie z nim bez większych problemów, a można nawet rzec, że lepiej niż z mlekiem od krowy. Ogromne ilości minerałów i witamin przyczynia się do tego, że ten napój wyjątkowo korzystnie oddziałuje na zdrowie:
• ochrania przed nowotworami
• wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
• minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii
• działa ochronnie na serce
• wpływa na lepsze wchłanianie miedzi i żelaza
• przeciwdziała rozwojowi osteoporozy
• wspomaga proces mineralizacji dziecięcych kości
Warto wspomnieć, iż kozie mleko ma korzystny wpływ też na urodę, w związku z tym coraz częściej wykorzystuje się je w przemyśle kosmetycznym. Polecane jest, aby dodawać je do kąpieli lub użyć do maseczki. Ten składnik głęboko nawilża skórę oraz działa wygładzająco i rozjaśniająco.